Hva’ siger du? Dit hjem drukner i farlig støj

Nyheder

Hva’ siger du?
Dit hjem drukner i farlig støj

Vi plages af støj. Ikke bare fra trafik og naboens plæneklipper, men fra vores eget hjem, hvor dårlig akustik skaber store gener og påvirker helbredet. Problemet kan dog løses relativt enkelt.

Vi indretter i dag vores hjem med åbne køkkenalrum, minimalistiske møbler og store vinduespartier. Kombineret med støj fra hårde hvidevarer, havetrampoliner og Netflix-serier kørende i baggrunden er det opskriften på et hjem fyldt med stressende larm. Det er derfor blevet endnu mere vigtigt at tænke over, hvordan du indretter dit hjem i forhold til støj, lyder det fra Garant Århus Syd, som de seneste år i stigende grad har arbejdet med lydkomfort.

”Støj kan være årsag til stress, hovedpine og forhøjet blodtryk – og skabe general irritation over ikke at kunne føre en almindelig samtale. Alligevel oplever vi, at lydkomfort ofte bliver overset. Folk har æstetikken i centrum og glemmer at tage hensyn til rumakustikken, når hjemmet skal indrettes. Det er specielt et problem i nyere boliger, hvor der er højt til loftet og en masse glatte flader. Her får støjen og rungen frit spil. Man kan dog relativt nemt selv indrette sig til et mere stille hjem,” siger Henrik Bendtsen, butiks chef hos Garant Århus Syd, Hammelsvang Erhvervsgulve.

Han har en række råd til, hvordan akustikken i hjemmet relativt hurtigt kan forbedres – uden at man skal gå på kompromis med det æstetiske udtryk. ”Lyden bevæger sig i bølger gennem rummet. Når bølgerne rammer porøse overflader – fx tæpper, gardiner eller en fyldt reol med bøger – absorberes bølgerne hurtigere. Det betyder, at lyden ikke kastes tilbage mellem tomme flader, hvilket er formlen bag god akustik,” siger Henrik Bendtsen. 

Tips til at få styr på akustikken

På et par timer
– Læg løse, tykke gulvtæpper på gulvene og hæng vægtæpper op.
– Gå efter flere bløde tekstiler, fx plaider, puder og duge.
– Lim en korkplade under arbejds- og spisebord.

På en weekend

– Skift vitrineskabet ud med åbne bogreoler – bøger sluger lyd.
– Montér tykke gardiner foran rullegardinerne.
– Hæng billeder med lydabsorberende bagbeklædning op. 

Næste gang du bygger om

– Vælg akustikgulve, der har en lydabsorberende kerne af kork.
– Gå efter lofter med akustikdæmpende egenskaber
– Overvej væg til væg-tæpper i de mest støjplagede rum 

Har du brug for hjælp?

Tag fat i din lokale fagmand

Et stort produktudvalg er ikke nok til at komme i mål med store projekter. Du har brug for en lokal fagmand med stor ekspertise for at få den rigtige løsning til dit projekt.